Wat is roestvast staal en waar kun je het voor gebruiken?

De afkorting rvs staat voor het begrip roestvast staal. Het is een materiaal dat bestaat uit een hoog gehalte chroom nikkel en molybdeen. Deze variant van staal heeft doordat het uit deze stoffen is opgebouwd een aantal eigenschappen die het een erg aantrekkelijk materiaal maken. Je kunt roestvrij staal voor een hoop verschillende doeleinden gebruiken. Dit komt voornamelijk doordat het een erg hoge weerstand heeft en zoals de naam al weggeeft geen last heeft van roest. Dat er geen roest op de staal komt te zitten is iets wat erg bijzonder is en het materiaal van vele andere stalen onderscheidt.

 

Wat voor dingen kun je nou eigenlijk met roestvrij staal?

Je kunt roestvrij staal voor een hoop verschillende dingen gebruiken. Toch zijn er een aantal dingen waarvoor het materiaal op dit moment het meeste wordt gebruikt. Een van de dingen waarvoor het veel wordt gebruikt is de fabricage van producten die worden blootgesteld aan een corrosieve omgevingen. Je kunt hierbij denken aan onder andere het verwerken van voedingsmiddelen of chemische tanks. Ook wordt rvs veel gebruikt voor de productie van bouwmaterialen en is er veel van de staal terug te vinden bij de apparatuur van boten. Dit alles zijn eigenlijk omgevingen waar de staal in aanraking kan komen met water of een hoge luchtvochtigheid. Roestvrij staal is ook erg populair in de bouwindustrie omdat het relatief sterk en duurzaam is. Je kunt het in de bouwindustrie voornamelijk terugvinden bij de productie van metalen leidingen en dakpannen. Eigenlijk alle producten die in aanraking komen met extreme weersomstandigheden kunnen wel gebruik maken van een materiaal die roestvrij is. Vandaar ook dat de vraag naar het materiaal de afgelopen decennia erg is toegenomen.

 

Kun je roestvrij staal op maat laten maken?

Je kunt vandaag de dag vrij eenvoudig een rvs plaat op maat laten maken. Het is echter niet verstandig om de platen zelf op maat te maken wanneer je niet van plan bent om dit op een grote schaal te gaan doen. Je zult het op maten maken van een rvs plaat namelijk moeten door middel van lasersnijden. Om dit te kunnen doen moet je gebruik maken van apparatuur die relatief duur is. Als je niet veel rvs wilt gaan gebruiken is het dan ook eigenlijk nooit rendabel om een machine als deze te gaan kopen. In dit geval kun je het beter door een ander bedrijf laten doen.